De rättfärdiga 2006

Minolta DSC

Moskva, februari 1905, en grupp på fem personer tillhörande det Socialistiska Revolutionära Partiet, planerar ett bombdåd mot tsarens farbror, Storfursten Sergei. Händelserna före, omkring och efter attentatet är vad pjäsen De rättfärdiga skildrar, men kanske främst vad som pågår inom och mellan de inblandade. Deras känslor, ideologier och tankar. De gör allt för att bortse från sina personliga draman och istället fokusera på kampen för att befria det ryska folket från diktatur. Allt rör sig mot en oundviklig tragedi. Författaren själv beskriver det som en historia om människor som med en obarmhärtig uppgift inte kan hela sina brustna hjärtan.

Pjäsen är baserad på en verklig händelse och karaktärerna på verkliga personer. Albert Camus har till och med av respekt för dessa modiga människor och deras kamp låtit pjäsens huvudkaraktär, Yanek Kaliayev, behålla sitt riktiga namn.

De rättfärdiga är en historia om fem personer som har förträngt sina egna liv och känslor för en större sak. Personer med föreställningar och ideologier om livet och friheten; sina egna liv, ryska folkets liv och storfurstens liv. De konfronteras med sina känslor, sina syften och sina argument. Genom sin kamp för andras frihet offrar de sin egen. De lever i en vardag av politiska ideal, stora idéer och drömmar om en bättre värld. Men de lever undangömda, de flyttar från lägenhet till lägenhet under falsk identitet och tillåter sig inte att leva sina egna liv. De lever i en vardag där de väljer att avstå från allt för folkets frihets skull. De är lika mänskliga, känsliga och sårbara som andra människor – de är människor som väljer bort sig själva för något större. Trots att de offrar sina liv kan de ändå inte undvika frågeställningar kring vad som är rättfärdighet.

En regissörs tankar kring De rättfärdiga

Jag var 17 och ville påverka hela världen. Jag gick Biologilinjen i ett litet gymnasium på landsbygden i Bretagne, Frankrike. Att spela teater, skriva poesi och få bästa resultat på litteraturlektionerna var mitt sätt att bryta loss från en utstakad karriär som biolog eller läkare. Jag var 17 och hela mitt jag var sprängfullt av motsägelser, som hos vilken annan tonåring som helst. I timmar studerade jag Baudelaire, Rimbaud, Verlaine… Eluard, Camus och Prévert. Jag var 17 och ville finna mitt verkliga jag. I De Rättfärdiga kände jag mig komma nära. Jag var lika idealistisk som Yanek, passionerad som Dora, oskyldig som Voinov, lidande som Stepan och ångestfull som Annenkov. Jag var 17 och sökte vägen till himlen. Jag skulle bli författare, skådespelare eller något; men en sak var säker; jag skulle göra något stort! Jag var 17 och brottades med mina känslor och hemligheter. Jag försökte hitta en plats mellan Algeriet och Bretagne, mellan lögn och sanning, mellan ord och tystnad. Jag var 17 och var på väg mot mig själv med hjälp av hela världen.

Stockholm, februari 2006. Varför De rättfärdiga? De Rättfärdiga skildrar kampen och strävan efter att bli en människa i en stor värld.

 

Medverkande

Yanek Kaliayev – Göran Samuelsson
Dora Doulebov – Nathalie Giraldo
Bonnia Annenkov – Susanne Rhodiner
Stepan Fedorov – Michael Bergqvist
Sasha Voinova – Anna Molarin
Storfurstinnan – Siri Beer Boman
Regi – Nicolas Mahé
Regiassistent – Siri Beer Boman
Producent – Louise Tael
Scenografi & Affisch – Cecilia Sandstedt
Kostymassistent – Nina Geira