Helga 2007

Helga är en uppföljning av Hjalmar Söderbergs Doktor Glas och Bengt Ohlssons Gregorius. Det är alltså Helga Gregorius’ version av vad som hände.

Helga är, enligt regissörens mening den egentliga huvudpersonen i både Doktor Glas och Gregorius, men i de båda romanerna ser vi henne enbart genom männens ögon.
I pjäsen
Helga får vi möta henne på hennes egna villkor. Hon ger sin bild av vad som hände och vi får också en glimt av vad som väntar henne bortom de båda romanerna.

En regissörs tankar om Helga

Tänk om denna pjäs blivit den pjäs som vi tänkt från början.
En pjäs om de två gamla stofilerna Dr Glas och Pastor Gregorius. Som om vi inte sett och hört tillräckligt om dem redan. Att ingen tänkt på detta tidigare! Det är ju, enligt min uppfattning, Helga som både Söderbergs Dr Glas och Ohlsson Gregorius handlar om. Det är ju Helga, kvinnan, som utsätts för två mäns heta passion men också deras vilja att få bestämma över hennes själ. Hur har detta kunnat gå mig förbi? Jag hoppas att vi med denna uppsättning kan ge en bild av Helga som den moderna kvinnan i sin tid. Kvinnan som går sin egen väg även om hon stoppas upp på vägen.

Det viktigaste för mig redan då idén tändes var att jag inte ville se Helga som offer. Det finns det allt för många exempel på inom dramatiken, som Fröken Julie för att nämna ett exempel. Min Helga är mer än så, hon är kvinnan som tror på sina egna tankar och idéer och som dessutom ser till att förverkliga dem även om resultatet inte blir exakt som det stod i facit.

Min intention är att ni som publik ska gå härifrån med ännu ett färgstarkt porträtt från Söderbergs roman, fast denna gång är det av KVINNAN.


Medverkande

Helga – Anna Lundqvist
Doktor Glas – Michael Bergqvist
Gregorius – Bernd Briese
Regi – Siri Beer Boman
Regiassistent – Anna Molarin
Affisch, Web & Ljus – Nicolas Mahé
Scenografi & Kostym – Cecilia Sandstedt
Producent – Marianne Briese
Produktionsassistent – Susanne Rhodiner