Toffelhjältar 2011

Stockholms kanske minsta teaterförening, Fabula, sätter i mars upp en pjäs av en av världens största – Alan Ayckbourn. Förväxlingskomedin Toffelhjältar (Relatively Speaking) har premiär den 17 mars på Pygméteatern på Vegagatan – off Odenplan. Ayckbourn kallas ibland farsens Shakespeare och Toffelhjältar blev hans stora genombrott. Pjäsen har gått som en farsot över hela världen och har tagit både kritiker och publik med storm. Ayckbourn har själv sagt att han skrev komedin för att dom stackars inregnade brittiska semesterfirarna i badorten Scarborough åtminstone skulle få skratta i det eländiga vädret.

Pjäsen är en skrattretande romantisk komedi där det egentligen bara är en enda person som vet vad som försiggår – och varför.
-En hysteriskt rolig pjäs i klassiskt brittisk stil, säger Fabulas regissör Siri Beer Boman.

Handling

En vacker sommardag beger sig två unga människor till ett äldre par på landet. Hon ska göra upp med sin älskare, han ska träffa sin älskades föräldrar. Men allt blir verkligen inte som de tänkt sig. Medvetna missförstånd, avsiktliga och oavsiktliga förvecklingar, lögner och sanningar staplas på varandra i en salig röra. En av karaktärerna fattar absolut ingenting av vad som pågår medan de övriga tre spinner en finurlig väv av varandras hemligheter och lögner. Men en hemlighet består – även efter pjäsens slut …

En regissörs tankar om att sätta upp en komedi


Frågan om komedins väsen har ibland besvarats med att den till skillnad från tragedin skildrar vanliga människor som ställs inför hinder som de övervinner.

Jag har efter att ha satt upp tre pjäser inom Teater Fabula med tiden mer och mer känt ett driv av att sätta upp en komedi. Allra helst då de två första (Fröken Julie & Helga) var relativt tunga sekelskiftes dramer.
I min tredje uppsättning
Första lyan, var jag och nosade på det komiska och redan 2008 hade vi en reading av Alan Ayckbourns Toffelhjältar och fick då mycket bra respons från publiken. Jag var också mycket nöjd med castingen och har efter det inte kunnat få pjäsen ur mina tankar.

För mig är det viktigt att vår uppsättning av Toffelhjältar inte blir en komedi som skriver publiken på näsan. Jag vill få fram essensen i pjäsen. Ayckbourn har, anser jag, förmågan att genom dialogen få fram det komiska i varje karaktär och dess handlingar. De behöver inte roliga attribut eller gester för att det ska bli roligt. Toffelhjältar är inte bara en komedi utan den säger också mycket om människan och livet och det är i det tillsammans med dialogen som det komiska vilar.

Jag vill att vår publik ska få sig en tankeställare efteråt, men också att de fnissiga och upprymda ska lämna teatern.

Medverkande

Sheila – Susanne Rhodiner
Philip – Bengt Carlvik
Ginny – Anna Molarin
Greg – Göran Samuelsson
Regi – Siri Beer Boman
Scenografi & Kostym – Cecilia Sandstedt
Producent – Åsa Lé Mon
Ljusdesign – Nicolas Mahé
Affisch & Trycksaker – Jenny Dunlop
Inspicient – Per-Anders Olofsson
Musik – Niklas Boman, Mikael Stenberg, Joackim Nilsson